Graniet Degelijk, duurzaam en daardoor een goede keuze

U bent van harte welkom! Bij voorkeur op afspraak.

Vakmanschap

meer dan 100 jaar ervaring

Uitgebreid assortiment

van de beste materialen

Ruime showroom

en eigen werkplaats

Graniet

Door de doorgaans kras- en vlekbestendige eigenschappen van graniet is het een zeer geliefd materiaal. Indien een toepassing veelvuldig aan de elementen wordt blootgesteld (bijvoorbeeld gevels en grafmonu-menten) of zeer intensief gebruikt wordt (bijvoorbeeld aanrechtbladen en vloeren), dan is graniet een zeer juiste keuze als materiaal. Het is zeer hard, eenvoudig te reinigen en erg duurzaam. Bovendien is er een enorme verscheidenheid in kleuren en structuren mogelijk. Daarnaast kan er ook in de afwerking gevarieerd worden. Van gepolijst tot mat (gezoet), gebrand en leather finish.

Toepassingen

Graniet wordt zowel gebruikt in interieur als exterieur en gedenktekens. Het meest bekend zijn aanrechtbladen van graniet, maar ook gevels, terrassen, muurafdekkers, dorpels, vloeren, baliebladen, vensterbanken en grafmonumenten worden vaak van graniet gemaakt.

Geologische achtergrond

Graniet is een dieptegesteente, dat betekent dat het is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Dit in tegenstelling tot een uitvloeiingsgesteente (zoals basalt) dat dichtbij of aan het aardoppervlak gestold is. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Als graniet wordt blootgesteld aan zeer hoge druk en temperaturen, verandert het in gneis, een metamorf gesteente.

Symboliek

Deze steensoort heeft ook een betekenis voor huwelijksverjaardagen: stellen die 90 jaar getrouwd zijn, vieren hun ‘granieten huwelijk’. Als dat niet solide is!

Deel deze pagina